Organisation
Justitiekanslersämbetet har till uppgift att bistå justitiekanslern och biträdande justitiekanslern i deras arbete. Vid justitiekanslersämbetet bereds de ärenden som ska avgöras av justitiekanslern och sköts andra uppgifter som hör till justitiekanslerns verksamhetsområde, såsom inspektioner och uppgifter i anslutning till det internationella samarbetet. Justitiekanslersämbetet agerar också som en centraliserad extern rapporteringskanal. Justitiekanslersämbetet är ett självständigt ämbetsverk i anslutning till statsrådet.
Justitiekanslersämbetet leds av justitiekanslern. Kanslichefen leder den interna verksamheten vid justitiekanslersämbetet, ser till att verksamheten är resultatrik och svarar för utvecklandet av den.
Vid justitiekanslersämbetet finns en avdelning för statsrådsärenden, en avdelning för rättsövervakning och en administrativ enhet.
Vid avdelningen för statsrådsärenden behandlas ärenden som gäller
- övervakningen av statsrådets, ministeriernas, ministrarnas och republikens presidents ämbetsåtgärder
- klagomål som gäller statsrådet, ministerierna och ministrarna
- övervakningen av advokater, offentliga rättsbiträden och rättegångsbiträden med tillstånd
- den nationella beredningen av EU-ärenden.
Vid avdelningen för rättsövervakning behandlas
- andra klagomål som riktats till justitiekanslern än de som nämnts ovan
- de ärenden som gäller övervakningen av domstolar samt annan laglighetskontroll som inte ankommer på avdelningen för statsrådsärenden
- ärenden som berör tjänsteåtal mot domare och åklagare
- ärenden som rör granskning av straffdomar
- ärenden som rör extraordinärt ändringssökande.
Vid den administrativa enheten behandlas ärenden som berör justitiekanslersämbetets interna förvaltning, ekonomi och personal samt ämbetsverkets registratorsfunktion och kommunikation. Vid den administrativa enheten sköts också uppgifter som gäller justitiekanslersämbetets centraliserade externa rapporteringskanal. Vid den administrativa enheten sammanställs också justitiekanslerns årliga berättelse till riksdagen och statsrådet.
Båda avdelningarna och den administrativa enheten bereder även utlåtanden och behandlar internationella ärenden.
Föreskrifter och beslut gällande justitiekanslersämbetet
- Statsrådets förordning om justitiekanslersämbetet 1.3.2000/253 (Finlex)
- Justitiekanslersämbetets arbetsordning (pdf)
- Justitiekanslerns beslut om avgifter för justitiekanlersämbetets prestationer (pdf)
Utgångspunkter och riktlinjer
- Resultatrikhet
- Öppenhet
- Kvalitet och stark sakkunskap
- Tillförlitlighet
- Adekvat service
- Opartiskhet och oavhängighet
- Jämlikhet
- Ansvarsfullhet
Justitiekanslerns grundläggande uppgift är att trygga iakttagandet av de grundläggande principer som berör statsskicket och statsförfattningen, framför allt principen om demokrati och rättsstatsprincipen, samt tillgodoseendet av de grundläggande fri- och rättigheterna och mänskliga rättigheterna.
Laglighetskontrollen präglas av effektivitet, sakkunskap, oavhängighet och snabbhet samt främjar hållbar utveckling av samhället och rättsstaten och identifierar sådana problem som människor möter i vardagen.
Justitiekanslerns laglighetskontroll kombinerar statsrådsövervakningen och den därtill hörande föregripande laglighetsövervakningen, rättsövervakningen och övervakningen av advokatverksamhet på ett effektivt, mångsidigt och resultatrikt sätt. Målsättningen är att övervakningen av statsrådets beslutsfattande, lagberedningen och advokaternas verksamhet, behandlingen av klagomål, laglighetskontrollbesöken (inspektionerna), behandlingen av ärenden på eget initiativ samt de övriga arbetsmetoder som hör till laglighetskontrollen ska bilda en konsekvent och samordnad helhet.
Justitiekanslersämbetets verksamhet som helhet baserar sig på en engagerande och inspirerande ledning samt gemensam kompetensutveckling.
Justitiekanslersämbetet deltar i statsrådets nätverk för miljösamarbete som syftar till att främja miljövänliga verksamhetsmetoder. För närvarande ställer man upp mål för ansvarsfullhet och hållbar utveckling.
Justitiekanslersämbetet använder statens gemensamma stödtjänster. Stödtjänsterna ansvarar för att deras tjänster är ansvarsfulla och rapporterar själva om de helheter som de administrerar, såsom Senatfastigheterna gällande sina lokaler. Justitiekanslersämbetet anlitar i sina upphandlingar i huvudsak de leverantörer som hör till Hansels ramavtalsarrangemang. Deras ansvarsfullhet har beaktats redan i upphandlingsskedet.