Organisaatio
Oikeuskanslerinviraston tehtävänä on tukea oikeuskansleria ja apulaisoikeuskansleria heidän toiminnassaan. Oikeuskanslerinvirastossa valmistellaan oikeuskanslerin ratkaistaviksi kuuluvia asioita ja hoidetaan muita oikeuskanslerin toimialaan kuuluvia tehtäviä, kuten tarkastuksiin ja kansainväliseen yhteistyöhön liittyviä tehtäviä. Lisäksi oikeuskanslerinvirasto toimii ilmoittajansuojelun keskitettynä ulkoisena ilmoituskanavana. Oikeuskanslerinvirasto on itsenäinen virasto, joka toimii valtioneuvoston yhteydessä.
Oikeuskanslerinvirastoa johtaa oikeuskansleri. Kansliapäällikkö johtaa viraston sisäistä toimintaa sekä huolehtii sen tuloksellisuudesta ja kehittämisestä.
Oikeuskanslerinvirastossa on valtioneuvostoasiain osasto, oikeusvalvontaosasto ja hallintoyksikkö.
Valtioneuvostoasiain osastolla käsitellään
- valtioneuvoston, ministeriöiden, ministerien sekä tasavallan presidentin virkatoimien valvontaa
- valtioneuvostoa, ministeriöitä ja ministerejä koskevat kantelut
- asianajajien, julkisten oikeusavustajien ja luvan saaneiden oikeudenkäyntiavustajien valvontaa
- EU-asioiden kansallista valmistelua.
Oikeusvalvontaosastolla käsitellään
- oikeuskanslerille tehdyt muut kuin edellä mainitut kantelut
- tuomioistuinten valvontaa ja muuta laillisuusvalvontaa koskevat asiat, mikäli ne eivät kuulu valtioneuvostoasiain osastolla käsiteltäviin asioihin
- tuomareita ja syyttäjiä koskevat virkasyyteasiat
- rangaistustuomioiden tarkastamista koskevat asiat
- ylimääräistä muutoksenhakua koskevat asiat.
Hallintoyksikkö hoitaa viraston sisäistä hallintoa, taloutta ja henkilöstöä koskevat asiat sekä viraston kirjaamotoiminnon ja viestinnän. Hallintoyksikkö hoitaa myös oikeuskanslerinviraston keskitettyä ulkoista ilmoituskanavaa koskevat tehtävät. Lisäksi hallintoyksikössä toimitetaan oikeuskanslerin vuosittainen kertomus eduskunnalle ja valtioneuvostolle.
Molemmat osastot ja hallintoyksikkö valmistelevat lisäksi lausuntoasioita ja käsittelevät kansainvälisiä asioita.
Oikeuskanslerinvirastoa koskevat säännökset ja päätökset
- Valtioneuvoston asetus oikeuskanslerinvirastosta 1.3.2000/253 (Finlex)
- Oikeuskanslerinviraston työjärjestys (pdf)
- Oikeuskanslerin päätös oikeuskanslerinviraston suoritteiden maksullisuudesta (pdf)
Lähtökohdat ja suuntaviivat
- Tuloksellisuus
- Avoimuus
- Laatu ja vahva asiantuntemus
- Luottamus
- Palveluperiaate
- Puolueettomuus ja riippumattomuus
- Tasa-arvo
- Vastuullisuus
Oikeuskanslerin perustehtävänä on turvata valtiojärjestyksen ja valtiosäännön perusperiaatteiden, erityisesti kansanvaltaisuuden ja oikeusvaltioperiaatteen sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista.
Laillisuusvalvonta on vaikuttavaa, asiantuntevaa, riippumatonta ja joutuisaa toimintaa, joka tukee kestävää yhteiskunnan ja oikeusvaltion kehittämistä sekä tunnistaa ihmisten arjen ongelmat.
Oikeuskanslerin laillisuusvalvonnassa yhdistetään tehokkaasti, monipuolisesti ja vaikuttavasti valtioneuvostovalvontaa ja siihen kuuluvaa ennakollista säädösvalvontaa, oikeusvalvontaa ja asianajovalvontaa. Tarkoituksena on, että valtioneuvoston päätöksenteon valvonta, lainvalmistelun valvonta, asianajajien toiminnan valvonta, kanteluiden käsittely, valvontakäynnit (tarkastukset), omien aloitteiden käsittely sekä muut valvonnan työtavat muodostavat johdonmukaisen ja yhteen sovitetun kokonaisuuden.
Oikeuskanslerinviraston toiminta kokonaisuudessaan perustuu osallistavaan ja innostavaan johtamiseen sekä yhteiseen osaamisen kehittämiseen.
Oikeuskanslerinvirasto on mukana valtioneuvoston ympäristöyhteistyön verkostossa, jonka tavoitteena on edistää ympäristöystävällisiä toimintatapoja. Vastuullisen toiminnan ja kestävän kehityksen edistämisen tavoitteita ollaan vasta asettamassa.
Oikeuskanslerinvirasto käyttää valtion yhteisiä tukipalveluita. Tukipalvelut ovat vastuussa tuottamiensa palveluiden vastuullisuudesta ja raportoivat itse hallinnoimistaan kokonaisuuksista, kuten Senaatti-kiinteistöt toimitilojen osalta. Oikeuskanslerinvirasto käyttää hankinnoissaan pääasiassa Hanselin puitesopimusjärjestelyihin kuuluvia toimittajia, joiden valinnassa on jo kilpailutusvaiheessa kiinnitetty huomiota toiminnan vastuullisuuteen.