Vuosikertomukset ja tilastot
Oikeuskanslerin vuosikertomukset
Perustuslain mukaan oikeuskanslerin tulee vuosittain antaa kertomus toiminnastaan ja lain noudattamista koskevista havainnoistaan eduskunnalle ja valtioneuvostolle. Eduskunnassa kertomuksen käsittelee perustuslakivaliokunta. Valiokunta antaa kertomuksesta mietintönsä, jonka eduskunta käsittelee täysistunnossaan.
Kertomuksessa esitellään oikeuskanslerin keskeiset toiminta-alueet, niissä vuoden aikana tehdyt havainnot sekä toimenpiteisiin johtaneet asiat. Kertomuksessa on oikeuskansleri Tuomas Pöystin ja apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen puheenvuorot.
Vuoden 2024 kertomus
Oikeuskanslerin uudistettu kertomus sisältää nykyisin kokoavia teema-artikkeleja keskeisistä laillisuusvalvontahavainnoista ja –toimista ratkaisukäytäntöä kuvaavan aineiston ohella. Artikkelissa ”Milloin hallituksen esityksessä on suotavaa pyytää perustuslakivaliokunnan lausunto ja miten oikeuskansleri tätä valvoo?” käsitellään oikeuskanslerin ennakollista säädösvalvontaa. Hallituksen esityksiä on käytännössä osoitettu vietäväksi perustuslakivaliokunnan arviointiin varsin kevyin perustein, mihin myös perustuslakivaliokunta on kiinnittänyt viime aikoina toistuvasti huomiota.
Oikeuskansleri arvioi vastaisuudessa aikaisempaa järjestelmällisemmin ennakollisessa valvonnassaan, onko oikeudellisesti perusteltua ja tarpeellista pyytää esitystä perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Valtioneuvoston velvollisuutena on valmistella esitykset perustuslain, kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden ja EU-oikeuden mukaisiksi. Valtioneuvoston on osoitettava näiden vaatimusten täyttyminen esityksessään tai tehtävä perusteltu ehdotus perustuslain tulkintakäytännön muuttamisesta.
Teema-artikkeli ”Digitalisaation valvonta turvaa perusoikeuksia ja sujuvaa arkea” kohdistuu digitaaliseen sääntelyyn ja digitaaliseen hallintoon liittyviin oikeuskanslerin ja apulaisoikeuskanslerin ratkaisuihin. Digitaalisessa sääntelyssä on tulevaisuudessa kiinnitettävä entistä enemmän huomiota lakien selkeyteen ja johdonmukaisuuteen sekä toimivuuteen digitaalisessa arjessa.
Tuomioistuinharjoittelusta on välittynyt viime vuosina kriittisiä näkökulmia laillisuusvalvontaan. Tätä aihetta pohditaan teema-artikkelissa ”Tuomioistuinharjoittelu”.
Artikkelissa ”Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonta hyvinvointialueilla” käsitellään laillisuusvalvontakäynneillä esiin nousseita kysymyksiä hyvinvointialueiden omavalvonnan uskottavuudesta ja riippumattomuudesta sekä alueisiin kohdistuvasta muusta viranomaisvalvonnasta.
Vakiintuneen käytännön mukaisesti kertomuksessa on myös oikeuskanslerin ja apulaisoikeuskanslerin puheenvuorot.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti käsittelee omassa puheenvuorossaan digitalisaation vaatimuksia lainsäädännölle. Digitalisaatiomyönteisellä lainsäädännöllä on yhtäältä perusteltua turvata perusoikeuksien ja hyvän hallinnon toteutuminen; toisaalta on tarpeen huolehtia siitä, ettei sääntelyn aiheuttama taakka muodostu kohtuuttomaksi ja aseta turhia esteitä innovaatioille ja tuottavuudelle.
Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen tarkastelee omassa puheenvuorossaan ylimmän laillisuusvalvonnan itsenäisyyttä ja asemaa. Apulaisoikeuskanslerin mukaan voisi olla aiheellista pohtia oikeuskanslerin tehtäviin kuuluvan laillisuusvalvonnan itsenäisyyden ja riippumattomuuden vahvistamista perustuslaissa.
Lue vuoden 2024 kertomus (pdf)
Videot ovat YouTubessa. YouTube käyttää evästeitä, jotka latautuvat linkkiä klikkaamalla. Lue lisää YouTuben evästeistä Googlen tietosuojaselosteesta.
Video: Oikeuskansleri Tuomas Pöysti: Digitalisaatiomyönteisellä lainsäädännöllä turvataan oikeuksia
Video: Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen: Keskustelu perustuslain valvonnasta
Aiempien vuosien kertomukset
Lue aiempien vuosien kertomuksia
Tilastot
Seuraavassa esitetään keskeisimpiä oikeuskanslerin ja oikeuskanslerinviraston toimintaa kuvaavia tunnuslukuja.
- Tilastot vuodelta 2024 (pdf)
- Tilastot vuodelta 2023 (pdf)
- Tilastot vuodelta 2022 (pdf)
- Tilastot vuodelta 2021 (pdf)
- Tilastot vuodelta 2020 (pdf)