Hyppää sisältöön

Kelan ja TE-toimiston menettely

Diaarinumero: OKV/2115/10/2020
Antopäivä: 26.11.2021
Ratkaisija: apulaisoikeuskansleri
Kohde: sosiaalihuolto ja -vakuutus työviranomainen
Toimenpide: käsitys

Apulaisoikeuskansleri saattoi Kelan tietoon käsityksensä kantelijalle annetusta neuvonnasta ilmoittautua TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi sekä Kelan antamasta selvityksestä. Lisäksi hän kiinnitti TE-toimiston huomiota hallintolain asianmukaista käsittelyä ja palvelun asianmukaisuutta ja asianosaisen kuulemista koskevien säännösten noudattamiseen sekä julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain säännösten noudattamiseen.

Kela oli toistuvasti kehottanut kantelijaa perustoimeentulotuesta annetuissa päätöksissä sekä kantelijalle lähetetyissä viesteissä ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon, vaikka kantelijalla oli ollut esittää työkyvyttömyydestään lääkärinlausunto.

Toimeentulotukilain mukaan toimeentulotukea hakeva 17–64 -vuotias henkilö on velvollinen ilmoittautumaan työttömänä työnhakijana työvoimatoimistoon, ellei hän ole laitoshoidon tai lääkärin toteaman sairauden vuoksi esteellinen vastaanottamaan työtä. Apulaisoikeuskanslerin päätöksen mukaan Kela ei ollut antamassaan selvityksessä ottanut kantaa kyseiseen säännökseen ja sen merkitykseen kantelijan perustoimeentulotukiasiassa. Selvityksestä ei myöskään ilmennyt, millä perusteella Kela katsoi, että toimeentulotukilain tarkoittama työkyvyttömyys viittaa nimenomaisesti työttömyysturvalain säännöksen mukaan määriteltyyn työkyvyttömyyteen ja että lääkärinlausunto työkyvyttömyydestä ei olisi riittävä.

Apulaisoikeuskansleri totesi, että Kela ei ollut riittävästi selvittänyt, miksi se oli kantelijan tilanteessa voinut toimeentulotuen saamisen edellytyksenä vaatia ja kehottaa kantelijaa hakeutumaan TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi.

TE-toimisto oli antanut Kelan pyynnöstä kantelijaa koskevan työvoimapoliittisen lausunnon. Kantelijaa ei ollut kuultu ennen lausunnon antamista. Apulaisoikeuskansleri totesi, että työnhakijaa on kuultava hallintolain mukaisesti ennen työvoimapoliittisen lausunnon antamista. Hallintolain esitöissä on tuotu esille asianosaisen kuulluksi tulemisen oikeus oikeusturvaa edistävänä periaatteena. Asianosaisen kuuleminen palvelee ja edistää myös asian selvittämistä, viranomaistoiminnan tasapuolisuutta ja asioiden käsittelyn huolellisuutta. Työvoimapoliittisella lausunnolla on keskeinen vaikutus työttömyysetuuden hakijan oikeuksiin ja velvollisuuksiin, ja hänen oikeusturvansa edellyttää, että hänellä on tosiasiallinen mahdollisuus valvoa oikeuksiaan ja etuaan.

TE-toimisto oli laiminlyönyt hallintolaissa säädetyt velvollisuutensa kuulla kantelijaa ennen työvoimapoliittisen lausunnon antamista ja käsitellä hänen asiansa huolellisesti. TE-toimisto ei ollut myöskään noudattanut julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain säännöksiä ja määräaikoja kantelijan informoinnista ja palvelutarpeen arvioinnista.