Hyppää sisältöön

Apulaisoikeuskansleri arvostelee hovioikeuksia tuomioiden jakelun laiminlyönneistä

Diaarinumero: OKV/3/50/2018 OKV/1453/1/2018
Antopäivä: 29.1.2019
Ratkaisija: apulaisoikeuskansleri
Kohde: yleinen tuomioistuin
Toimenpide: käsitys

Apulaisoikeuskansleri moittii hovioikeuksia rikostuomioiden jakelun laiminlyönneistä, jotka ovat viivästyttäneet ja vaarantaneet tuomioiden täytäntöönpanoa. Pisimmillään täytäntöönpano on viivästynyt usealla vuodella. Apulaisoikeuskanslerin mukaan kyse on ollut varsin laajasta ja pitkäaikaisesta ongelmasta. Ongelmat ovat koskeneet kaikkia hovioikeuksia yhtä lukuun ottamatta.

Hovioikeuksien tulee hoitaa tuomioidensa jakelu eli ilmoittaa tuomioista täytäntöönpano- ja rekisteriviranomaisille. Tuomiosta riippuen tuomion tiedot välittyvät esimerkiksi Rikosseuraamuslaitokselle tai rikosrekisteriin. Apulaisoikeuskanslerin tekemän selvitystyön perusteella jakeluiden asianmukainen hoitaminen on laiminlyöty useissa kymmenissä tapauksissa, ja ongelmat ovat jatkuneet useamman vuoden ajan.

Jakelu hoidetaan sähköisesti rikostuomiosovellus Ritussa. Joissakin tapauksissa jakelun ongelmat näyttävät johtuneen Ritu-sovelluksen puutteista, mutta valtaosaa tapauksista ne eivät selitä. Hovioikeuksissa on kuitenkin tiedostettu nyt asian vakavuus ja ryhdytty useisiin toimenpiteisiin jakeluiden asianmukaisen hoitamisen varmistamiseksi. Hovioikeudet ovat muun muassa kertoneet lisänneensä koulutusta. Myös Ritu-sovellukseen on selvitystyön kuluessa tehty muutoksia, jotka tukevat jakelun hoitamista asianmukaisesti. Apulaisoikeuskansleri kertoo seuraavansa tilanteen korjaantumista ja tarvittaessa edelleen puuttuvansa mahdollisiin ongelmiin.

Apulaisoikeuskansleri painottaa, että rangaistukset tulisi lähtökohtaisesti panna täytäntöön mahdollisimman pian niiden tultua täytäntöönpanokelpoisiksi. Rangaistusten täytäntöönpano on rikosvastuun toteuttamisen ja uskottavan rikosoikeudellisen järjestelmän olennainen osa. Jakelun laiminlyönti voi täytäntöönpanon viipymisen lisäksi johtaa muun ohella puutteellisiin rikosrekisterimerkintöihin. Viivästys voi äärimmillään merkitä täytäntöönpanon raukeamista, jolloin rikosvastuu jää kokonaan toteutumatta.

Asia tuli alun perin ilmi oikeuskanslerinviraston suorittaman rangaistustuomioiden tarkastamisen yhteydessä. Havainnon perusteella apulaisoikeuskansleri alkoi oma-aloitteisesti selvittää, onko kyseessä yksittäistapausta laajempi ongelma. Sittemmin samasta asiasta tehtiin myös kantelu, jonka mukaan kantelijan ehdoton vankeusrangaistus oli pantu täytäntöön yli kaksi vuotta hovioikeuden tuomion antamisen jälkeen.