Hyppää sisältöön

Viivästyksiä käräjänotaarien käsiteltävänä olleissa rikosasioissa

Diaarinumero: OKV/2160/70/2022
Antopäivä: 20.11.2024
Ratkaisija: apulaisoikeuskansleri
Kohde: yleinen tuomioistuin
Toimenpide: huomautus

Apulaisoikeuskansleri antoi Satakunnan käräjäoikeudelle ja sen aiemmalle laamannille huomautuksen käräjänotaarien käsiteltävänä olleissa rikosasioissa tapahtuneista laiminlyönneistä.

Vaasan hovioikeuden kertomukseen käräjäoikeuksien tarkastuksesta vuonna 2021 kirjattujen tietojen mukaan Satakunnan käräjäoikeuden käräjänotaarien käsiteltävinä olleissa asioissa oli kahdessa tapauksessa rikosten syyteoikeus vanhentunut käräjäoikeuden laiminlyönnin seurauksena. Myös useassa muussa asiassa näytti tapahtuneen laiminlyöntejä, joiden seurauksena asioita ei ollut käsitelty lain edellyttämällä tavalla ilman aiheetonta viivytystä. Apulaisoikeuskansleri selvitti omana aloitteenaan mainittujen asioiden käsittelyä käräjäoikeudessa. 

Käräjäoikeuden antamissa selvityksissä laiminlyöntejä ei kiistetty. Monilta osin jäi epäselväksi, miksi esimerkiksi haasteita ei ollut annettu viipymättä. Ei kuitenkaan ilmennyt mitään yksittäistä ja yksiselitteistä syytä laiminlyönneille tai että ne olisivat olleet seurausta jonkun asian käsittelijäksi merkityn käräjänotaarin nimenomaisesta menettelystä. Laiminlyönnit olivat käräjäoikeuden mukaan ainakin osin olleet seurausta käräjäsihteerien suuresta työmäärästä, heidän vaihtuvuudestaan ja perehdyttämisestään uusiin tehtäviin. Myös muun ohella käräjänotaarien tehtävien hoitamiseen ja sen valvontaan liittyvien toimintaohjeiden puutteellisuus näytti osaltaan myötävaikuttaneen laiminlyöntien tapahtumiseen.

Apulaisoikeuskansleri korosti, että asioiden käsittelyä koskevien tarkistus- ja seurantajärjestelmien kehittäminen ja käyttö ovat osa käräjäoikeuden johtamista. Käräjäoikeuden tapahtuma-aikainen laamanni myönsikin, että käräjänotaarien käsiteltävinä olleiden rikosasioiden käsittelyä koskeva valvonta oli syystä tai toisesta pettänyt käräjäoikeudessa. Apulaisoikeuskanslerin mukaan tarkistus- ja seurantajärjestelmät eivät kuitenkaan yksistään riitä. Myös esimerkiksi työnkulkujen selkeys ja niistä ohjeistaminen on tärkeää. Tässäkin oli käräjäoikeudessa ollut puutteita. 

Apulaisoikeuskansleri korosti, että käräjäoikeuden johdon tulee käräjäoikeuden työtä tehokkaasti johtamalla ja organisoimalla sekä toimintatapoja kehittämällä ja muilla käytettävissä olevilla keinoilla turvata tehtävien lainmukainen suorittaminen. On viime kädessä laamannin velvollisuus ja tehtävä käräjäoikeuden johtamisesta vastaavana päällikkötuomarina luoda toimivat järjestelmät.