Hyppää sisältöön

Unionipetosdirektiivin täytäntöönpano

Diaarinumero: OKV/28/20/2018
Antopäivä: 13.6.2018
Ratkaisija: oikeuskansleri
Kohde: valtioneuvosto tai ministeriö
Toimenpide: lausunto

Oikeuskansleri antoi lausunnon niin sanotun unionipetosdirektiivin (Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2017/1371 unionin taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten torjunnasta rikosoikeudellisin keinoin) täytäntöönpanoa koskevasta työryhmämietinnöstä. Työryhmän tehtävänä oli arvioida, mitä lainsäädäntömuutoksia direktiivin täytäntöönpano edellyttää, ja valmistella tarvittavat muutokset hallituksen esityksen muotoon.

Oikeuskansleri kiinnitti huomiota siihen, että direktiivi laajentaa joiltain osin rikosoikeudellista rangaistavuutta verrattuna kansalliseen sääntelyyn. Työryhmämietinnössä on katsottu, että näiltä osin kotimaisen lainsäädännön tarkentamiseen ei olisi tarvetta. Rikosoikeuden laillisuusperiaatteen edellyttämä tarkkarajaisuus ja ennakoitavuus huomioon ottaen oikeuskansleri katsoi kuitenkin perustelluksi, että kyseisten kansallisten lainkohtien tarkentamista arvioitaisiin jatkovalmistelussa tarkemmin. Oikeuskansleri totesi myös, että lähtökohtaisesti etenkin rikosoikeudessa olisi suhtauduttava pidättyvästi niin sanotun viittausmenetelmän käyttöön direktiiviä täytäntöönpantaessa. Jatkovalmistelussa tulisi kiinnittää huomiota siihen, olisiko tarkoituksenmukaisempaa sisällyttää säännökset kansalliseen rikoslainsäädäntöön niiden asiasisältöä vastaavilla kansallisilla säännöksillä. Kansallisen lainsäädännön tarkentamisen arviointi jatkovalmistelussa olisi tärkeää, jotta mahdolliset direktiivin sanamuotoon liittyvät oikeudelliset tulkintaerimielisyydet tulisivat pohdittavaksi tarkemmin jo lainvalmisteluvaiheessa eivätkä esimerkiksi mahdollisissa myöhemmissä tuomioistuinprosesseissa.
 
Direktiivin mukaan oikeushenkilöille tulee säätää tehokkaat, oikeasuhtaiset ja varoittavat seuraamukset. Vaikka direktiivissä ei ehdottomasti edellytetä säädettäväksi muita seuraamuksia kuin yhteisösakko, oikeuskanslerin mukaan jatkovalmistelussa olisi perusteltua pohtia, olisiko direktiivin tehokkaan täytäntöönpanon varmistamiseksi tarkoituksenmukaista ottaa käyttöön myös muita direktiivissä mainittuja oikeushenkilöille kohdistettuja seuraamuksia.

Oikeuskansleri kiinnitti vielä huomiota siihen, että säätämisjärjestysperusteluihin olisi tarpeen lisätä valtiontalouden tarkastusvirastolle ehdotetun uuden tehtävän arviointi suhteessa perustuslain 90 §:ään, jossa säädetään tarkastusviraston tehtävien ja toimialan perusteista.