Tuomarin virkatoimessa tekemäksi epäillystä rikoksesta ilmoittaminen
Apulaisoikeuskansleri on 17.6.1999 lähettänyt sisäasiainministeriölle kirjeen, jossa hän on pyytänyt ilmoittamaan esitutkintaviranomaisille velvollisuudesta ilmoittaa oikeuskanslerinvirastoon tutkittavaksi tulleista tuomarien tekemäksi epäillyistä virkarikoksista. Koska poliisissa oli ilmennyt epätietoisuutta ilmoitusvelvollisuudesta ja tuomarien lainvastaista menettelyä virkatoimessa koskevaan tutkintaa liittyvistä toimintavaltakysymyksistä, oikeuskansleri päivitti pyynnön Poliisihallitukselle lähettämällään päätöksellä.
Oikeuskansleri pyysi muun ohella esitutkintalain 5 luvun 1 §:än ja perustuslain 110 §:än viitaten poliisia ilmoittamaan tutkittavakseen tulleesta rikoksesta, jossa on kyse tuomarin epäillystä lainvastaisesta menettelystä virkatoimessa. Ilmoitus tehdään toimittamalla oikeuskanslerinvirastoon jäljennös asiassa kirjatusta tutkintailmoituksesta. Poliisi voi harkintansa mukaan toimittaa samalla jäljennökset muista asiaan liittyvistä tuomarin menettelyn arvioimiseksi tarpeellisiksi arvioimistaan asiakirjoista kuten poliisille osoitetusta tutkintapyynnöstä tai asian alustavaksi arvioimiseksi jo hankituista asiakirjoista. Ilmoitus tulee tehdä viivytyksettä asian tultua poliisin tietoon.
Koska kyseisenlaisiin asioihin liittyvistä toimivaltakysymyksistä oli käytännössä ilmennyt epätietoisuutta, oikeuskansleri totesi asiasta selvyyden vuoksi seuraavan. Vaikka toimivalta syytteen nostamisesta tuomarin tekemäksi epäillystä lainvastaisesta menettelystä virkatoimessa kuuluu ylimmille laillisuusvalvojille, kuuluu esitutkinta ja sen toimittamisedellytysten arviointi kyseisenlaisessa asiassa normaaliin tapaan poliisin tehtäviin ja toimivaltaan. Oikeuskansleri on kyseisenlaisen asian esitutkinnassa syyttäjän asemassa. Poliisi ei voi siirtää tutkittavakseen saatettua asiaa oikeuskanslerille lukuun ottamatta esitutkinnan valmistumisen jälkeen tapahtuvaa asian toimittamista syyttäjälle.
Poliisin ilmoituksen saavuttua oikeuskanslerinvirastoon asia kirjataan vireille ja jaetaan käsiteltäväksi viraston oikeusvalvontaosastolle. Asian valmisteltavakseen saama osaston esittelijä ottaa yhteyttä tutkinnanjohtajaan. Hän saattaa välittää tällöin jo tutkinnanjohtajalle oikeuskanslerin asiasta poliisin tiedoksi lähettämän materiaalin perusteella muodostaman alustavan käsityksen. Tutkinnanjohtajan tulee kuitenkin aina itsenäisesti harkita, toimitetaanko asiassa esitutkinta vai ei. Poliisi voi luonnollisesti aloittaa esitutkinnan ja suorittaa tutkintatoimia jo ennen oikeuskanslerinviraston yhteydenottoa.
Jos esitutkintaa ei toimiteta, tulee päätös asiasta lähettää tiedoksi oikeuskanslerille. Oikeuskansleri, joka voi laillisuusvalvojana arvioida asiaa muutenkin kuin rikosoikeudellisesti, harkitsee tämän jälkeen, antaako asia mahdollisesti vielä aihetta hänen toimenpiteisiinsä.