Hyppää sisältöön

Rikosasian vanhentuminen esitutkinnassa

Diaarinumero: OKV/14/50/2011
Antopäivä: 19.6.2012
Ratkaisija: apulaisoikeuskansleri
Kohde: poliisi
Toimenpide: käsitys

Apulaisoikeuskanslerin poliisilaitokselle tekemällä tarkastuskäynnillä kävi ilmi, että liikenneturvallisuuden vaarantamista ym. koskevan asian syyteoikeus oli vanhentunut esitutkinnan aikana. Kyse oli rangaistusvaatimuksen vastustamisesta, jossa asiassa kihlakunnansyyttäjä oli pyytänyt poliisilta esitutkintaa. Kyseinen vanhentumisasia erotettiin apulaisoikeuskanslerin omana aloitteena tutkittavaksi.

Lähtökohta on viranomaistoiminnan asianmukaisuus, jonka toteutumisesta tutkinnanjohtaja ja tutkija olivat tässä tapauksessa vastuussa. Kyse oli rikosoikeudellisesti yksinkertaisesta asiasta, joka olisi ollut hoidettavissa joutuisasti. Rikosepäilyt olisi tullut käsitellä ennen niiden vanhentumista.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti asiassa tutkinnanjohtajana toimineen komisarion ja tutkijana toimineen nuoremman konstaapelin huomiota esitutkinnan viivytyksettömään toimittamiseen. Apulaisoikeuskansleri kiinnitti lisäksi poliisilaitoksen huomiota niin sanotulla kenttäjaksolla olevien poliisikoulun opiskelijoiden riittävään koulutukseen ja ohjeistukseen opiskelijoiden toimiessa tutkijoina poliisilaitoksella.