Hyppää sisältöön

Poliisin olisi tullut toimia harkitummin sosiaalisessa mediassa

Diaarinumero: OKV/759/1/2016
Antopäivä: 6.2.2017
Ratkaisija: apulaisoikeuskanslerin sijainen
Kohde: poliisi
Toimenpide: käsitys

Apulaisoikeuskanslerin sijainen kiinnitti rikosylikonstaapelin huomiota seikkoihin, jotka asettavat rajoja poliisin vapaa-ajalla tapahtuvalle viestinnälle sosiaalisessa mediassa.

Kantelijan mukaan rikosylikonstaapelin henkilökohtaiselta Facebook-tililtään julkaisema kirjoitus oli turvapaikanhakijoita perusteettomasti syyllistävä. Tilin profiilitiedoissa oli kerrottu rikosylikonstaapelin käyneen poliisikoulun, ja lisäksi hänet ja hänen ammattinsa tunnettiin yleisesti paikkakunnalla. Paikkakuntalaiset saattoivat olettaa kirjoituksen olleen poliisilaitoksen epävirallinen tiedote.

Apulaisoikeuskanslerin sijainen pohti ratkaisussaan poliisin sananvapauden rajoja ja katsoi, että kyseisessä tapauksessa rikosylikonstaapelin ei voitu katsoa toimineen selkeästi virkamiehenä tai yksityishenkilönä vaan hänen asemansa asettui näiden välimaastoon. Kirjoituksesta ilmenneen tiedon vastaanottokeskuksen pihalta löytyneistä polkupyöristä rikosylikonstaapeli oli saanut virkatoimessaan. Apulaisoikeuskanslerin sijaisen mukaan tiedon jakaminen yksityiseltä Facebook-tililtä oli ongelmallista. Rikosylikonstaapelin olisi tullut pohtia yhdessä esimiestensä kanssa mahdollista tarvetta ja tarkoituksenmukaisinta tapaa tiedottaa asiasta virallisteitse.

Apulaisoikeuskanslerin sijainen totesi, että laissa säädetyn käyttäytymisvelvoitteen mukaisesti poliisien on myös yksityiselämässään huomioitava julkiselle vallalle asetettu velvoite pyrkiä ehkäisemään ihmisryhmiä leimaavien asenteiden leviämistä. Rikosylikonstaapelin kirjoituksen vuoksi turvapaikanhakijat ryhmänä olivat olleet vaarassa joutua huhupuheiden kohteeksi.