Hyppää sisältöön

Oleskelulupahakemus olisi tullut käsitellä viipymättä

Diaarinumero: OKV/1166/1/2017
Antopäivä: 27.5.2018
Ratkaisija: apulaisoikeuskansleri
Kohde: poliisi muu sisäministeriön hallinnonala
Toimenpide: käsitys ei toimenpidettä

Apulaisoikeuskansleri saattoi poliisilaitoksen tietoon näkemyksensä, ettei viranomaisen resurssipula ole hyväksyttävä perustelu lainmukaisista velvollisuuksista poikkeamiselle.

Kantelijan perhesiteen perusteella hakeman oleskeluluvan kokonaiskäsittelyaika oli ylittynyt hieman yli kolmella viikolla laissa säädetystä yhdeksän kuukauden enimmäisajasta. Hakemus oli jätetty poliisiasemalle elokuussa 2016, odottanut poliisilaitoksen työjonossa joulukuun loppuun 2016 ja siirretty sen jälkeen Maahanmuuttoviraston käsiteltäväksi. Päätös annettiin kantelijalle tiedoksi kesäkuussa 2017. Poliisilaitos ilmoitti kantelijan hakemuksen odottaneen työjonossa aiemmin tulleiden hakemusten käsittelyä. Ulkomaalaislain muutokseen liittyvä toimivallan siirto aiheutti poliisilaitoksen mukaan odottamatonta hakemusten määrän ja asiakasyhteydenottojen lisääntymistä. Myös Maahanmuuttovirasto perusteli asian käsittelyn viivästymistä toimivallan siirrolla ja siitä aiheutuneella työtehtävien tilapäisellä ruuhkautumisella. Virasto totesi lisäksi hakemuksen ratkaisemisen edellyttäneen jonkin verran keskimääräistä suuritöisempiä selvitystoimenpiteitä, kun asianosaisia oli tarpeen kuulla suullisesti.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan laillisuusvalvontakäytännössä viranomaisen resurssipulaa, organisaatiomuutosta tai toimivallan siirtoa ei ole pidetty asianmukaisena ja hyväksyttävänä perusteluna lainmukaisista velvollisuuksista poikkeamiselle. Viranomaisen tulee huolehtia siitä, että sen organisaatio ja tehtävät järjestetään siten, että asiakas saa asianmukaisesti hallinnon palveluita ja viranomainen voi suorittaa tehtävänsä tuloksellisesti. Muuttuvat tilanteet on pyrittävä mahdollisuuksien mukaan ennakoimaan, jotta lakisääteisistä tehtävistä kyetään suoriutumaan niiden ajoittaisesta ruuhkautumisesta huolimatta. Apulaisoikeuskansleri totesi myös, että asianosaisten henkilökohtaista suullista kuulemista voidaan pitää varsin tavanomaisena selvitystoimenpiteenä perhesiteen perusteella haetun oleskeluluvan käsittelyssä, eikä asian olosuhteita yksinomaan sen vuoksi ole perusteltua pitää ulkomaalaislaissa tarkoitetulla tavalla poikkeuksellisina.

Apulaisoikeuskansleri katsoi, että kantelijan hakemuksen käsittely poliisilaitoksella oli viivästynyt.