Hyppää sisältöön

Oikeuskansleri Pöysti: Jokaisen pääsy oikeuksiinsa – riippumattoman ja itsenäisen asianajajakunnan roolista oikeusvaltiossa

Julkaisuajankohta 24.1.2025 11.05

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin puheenvuoro Asianajajapäivässä 24.1.2025.

 

Riippumaton, itsenäinen ja osaava asianajajakunta on nykyaikaisen kestävän eurooppalaisen oikeusvaltion ja oikeuksiin pääsyn yksi keskeisistä rakenteellisista takeista. Sisällöllisesti ja eettisesti korkeatasoisten sekä monipuolisten asianajajapalveluiden saatavuus kohtuulliseen hintaan eri tyyppisille asiakkaille on olennainen osa tehokkaita oikeussuojakeinoja. Päämiehen edun turvaamisen  ja toimeksiannon huolellisen hoitamisen ohella asianajajilla on lakiin perustuen velvollisuuksia vastapuolia, tuomioistuimia ja muita viranomaisia sekä koko oikeusyhteisöä ja yhteiskuntaa kohtaan sekä rooli ristiriitoja ratkaisevina ja oikeutta suoraan toteuttavina toimijoina (pesänselvittäjä ja pesänjakaja; insolvenssimenettelyt, sovittelu…). Viime vuosina on tuotu yhä enemmän esille perustuslaillisen oikeusvaltion eetokseen sitoutuneen asianajajakunnan merkitystä demokratian turvana.

Asianajajakunnan eurooppaoikeudellisen aseman ja merkityksen oikeuksiin pääsylle ja hyvän oikeudenhoidon ja oikeusvaltion yhtenä takeena puoltavat sitäkin, että olisi arvioitava, pitäisikö perustuslain oikeudenkäyttöä koskevissa säännöksissä tunnistaa itsenäisen ja riippumattoman asianajajakunnan rooli. Perustuslakia tärkeämpää on tavallisen lainsäädännön uudistukset sisältäen asianajajista annetun lain ja luvan saaneista oikeudenkäyntiavustajista annetun lain kokonaisuudistuksen. Asianajajien sekä muiden julkista luotettavuutta nauttivien avustajien on tarpeen olla riippumattoman ja uskottavan valvonnan piirissä. Asianosaisautonomian laajentaminen oikeudenhoidon ja prosessin uudistuksissa osaltaan korostaa oikeudellisten avustajien merkitystä. Oikeudenhoidon tietojärjestelmissä on tarpeen huolehtia julkisen valvonnassa toimivien oikeudellisten avustajien tasapuolisesta asemasta ja pääsystä tietoihin ja viestintään (OmaOikeus).

Puheenvuoro