Hyppää sisältöön

Oikeuskansleri: Hallitus toimi moitteettomasti jatkaessaan entisessä kokoonpanossaan perussuomalaisten puoluejohdon vaihduttua

Diaarinumero: OKV/1283/1/2017 ym.
Antopäivä: 5.7.2017
Ratkaisija: oikeuskansleri
Kohde: valtioneuvosto tai ministeriö
Toimenpide: ei toimenpidettä

Useissa kanteluissa epäiltiin lainvastaiseksi erityisesti sitä, että valtioneuvosto jatkoi toimintaansa entisessä kokoonpanossaan ilman eronpyyntöä sen jälkeen, kun osa perussuomalaisiin kuuluneista kansanedustajista, mukaan lukien ministerit, muodostivat puolueen johdon vaihduttua oman Uusi Vaihtoehto -nimisen eduskuntaryhmän.

Oikeuskanslerin kanteluihin antamassa yhteisessä vastauksessa todettiin, että perustuslain 60 §:n 2 momentin mukaan ministerit ovat virkatoimistaan vastuunalaisia eduskunnalle. Perustuslain 64 §:n 2 momentin mukaan tasavallan presidentin on myönnettävä ero valtioneuvostolle tai ministerille, jos tämä ei enää nauti eduskunnan luottamusta. Oikeudellisesti merkityksellistä valtioneuvoston kokoonpanon pysyvyyden kannalta on siis se, nauttiiko valtioneuvosto eduskunnan luottamusta vai ei. Valtioneuvosto antoi eduskunnalle perustuslain 44:ssä tarkoitetun tiedonannon, joka koski valtioneuvoston eräiden jäsenten siirtymistä uuteen eduskuntaryhmään. Eduskunta on tämän jälkeen äänestettyään päättänyt, että valtioneuvosto nauttii eduskunnan luottamusta.

Oikeuskansleri katsoi, että pääministerin menettelyssä ei ollut voitu missään vaiheessa havaita sellaista, minkä vuoksi oikeuskanslerin olisi valtioneuvoston päätöksenteon laillisuuden valvojana ryhtyä laillisuusvalvonnallisiin toimenpiteisiin.