Lainvalmistelun kuulemisoppaan uudistaminen
Oikeuskansleri antoi oikeusministeriölle lausunnon uudistettavasta lainvalmistelun kuulemisoppaasta. Uudistettu opas sisältäisi lainvalmistelun ja sen johtamisen tueksi ohjeistusta kuulemisesta säädösvalmisteluprosessin kaikissa vaiheissa lainsäädäntöhankkeen esivalmistelusta lainsäädännön voimaantulon jälkeiseen seurantaan.
Kuulemisten laajuus ja lausuntoaikojen pituus ovat olleet toistuvasti esillä oikeuskanslerin laillisuusvalvonnassa. Oikeuskansleri piti kuulemisoppaan uudistamista kannatettavana nykyistä yhdenmukaisempien toimintatapojen ja hyvien käytänteiden varmistamiseksi. Uudistettu opas ei olisi jatkossakaan oikeudelliselta luonteeltaan sitova, mutta sisältäisi nykyistä kattavammin työkaluja lainsäädäntötyön johtamiseen ja toteuttamiseen kaikissa ministeriöissä. Tämä on oikeuskanslerin mukaan tärkeää, sillä lainsäädäntötyön johtaminen on parlamentarismin kannalta yksi valtioneuvoston tärkeimmistä ja keskeisimmistä tehtäväkokonaisuuksista.
Oikeuskansleri piti ehdotettua kahdentasoista ohjeistusta kannatettavana lähtökohtana. Näin voitaneen parhaiten varmistaa se, ettei lainvalmistelijan harkintavalta yksittäiseen säädöshankkeeseen parhaiten soveltuvan kuulemismenettelyn suhteen tulisi rajatuksi liikaa. Oikeuskanslerilla oli joitakin yksittäisiä huomioita ehdotettujen periaatteiden ja suositusten sisältöön ja muotoiluihin.
Jotta kuuleminen tukisi säädösvalmistelun avoimuutta ja osallisuutta sekä luottamusta säädösvalmisteluun ja demokraattiseen päätöksentekoon, tulisi lausuntoajoissa aina pyrkiä vähintään kuuteen viikkoon. Tätä olisi oikeuskanslerin mukaan tarpeen kuulemisoppaassa vielä korostaa samoin kuin tuoda vielä painokkaammin esille se, että poikkeusperusteiden soveltaminen olisi aina tapauskohtaista ja asiayhteydestä riippuvaa tarkoituksenmukaisuusharkintaa.