Hyppää sisältöön

Apulaispormestarin Facebook-kirjoitus

Diaarinumero: OKV/852/10/2023 OKV/870/10/2023 OKV/879/10/2023 OKV/881/10/2023
Antopäivä: 7.10.2024
Ratkaisija: apulaisoikeuskansleri
Kohde: kunnallishallinto
Toimenpide: käsitys

Oikeuskanslerinvirastoon saapuneissa useissa kanteluissa arvosteltiin Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari Paavo Arhinmäen Facebook-palvelussa vuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeen julkaisemaa kirjoitusta, jossa esitettiin kutsu osallistua vappumarssille ja ilmaistiin tyytymättömyyttä hallitusneuvotteluihin osallistuviin puolueisiin. Kanteluissa katsottiin, että apulaispormestari oli kirjoituksellaan kehottanut ihmisiä mellakoimaan kaduille ja leimannut yhden puolueen kokonaisuudessaan perusteettomasti rasisteiksi.

Apulaisoikeuskansleri katsoi, että kuntalain 69 §:n 2 momentin velvollisuus toimia luottamustehtävässä arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla voi tulla sovellettavaksi myös sellaisiin kirjoituksiin, jotka julkaistaan kaupungin virallisten viestintäkanavien ulkopuolella. Koska sosiaalisen median alustoilla sinänsä erilliset julkaisut voivat olla esillä yhtäaikaisesti, on useammassa roolissa samalla käyttäjätilillä toimivan henkilön hyväksyttävä, ettei näitä rooleja nähdä välttämättä kaikilta osin toisistaan erillisinä. Merkitystä voidaan antaa sille, millaisessa luottamustehtävässä henkilö toimii, ja miten hän tuo esille asemaansa käyttäjätilillään.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan hänen tehtävänään laillisuusvalvojana ei ollut ryhtyä arvioimaan kirjoituksessa esitettyjen käsitysten paikkansapitävyyttä, kirjoittajan motiiveja tai sitä, miten siinä esitetyt toimintaohjeet olisi tullut ymmärtää. Kuitenkin sana ’’rasisti’’ mielletään yleisesti loukkaavaksi. Korkein oikeus on katsonut, että kyseessä on arvoarvostelma, jonka osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta, ja että ilmaisu, jossa toista henkilöä kutsutaan rasistiksi, on yksittäin arvioituna halventava.

Apulaisoikeuskansleri totesi, että apulaispormestarina toimiminen kyseisen luottamustehtävän edellyttämällä tavalla arvokkaasti edellyttäisi pidättäytymistä loukkaavien ja halventavien ilmaisujen käyttämisestä sellaisessa yhteydessä, jossa toteutetaan luottamustehtävässä toimimiseen liittyvää viestintää. Poliittisen sananvapauden nauttimaan erityisen vahvaan suojaan liittyvät näkökohdat huomioiden apulaisoikeuskansleri katsoi riittäväksi toimenpiteeksi asiassa saattaa apulaispormestarin tietoon sen, mitä hän päätöksessään totesi.