Hyppää sisältöön

Hankittujen tietojen perusteella oikeuskansleri ei epäile pääministeri Sanna Marinia lainvastaisesta toiminnasta Ukrainan vierailunsa aikana

Diaarinumero: OKV/502/10/2023 ym.
Antopäivä: 8.5.2023
Ratkaisija: oikeuskansleri
Kohde: valtioneuvosto tai ministeriö
Toimenpide: ei toimenpidettä

Oikeuskanslerinvirastoon saapuneissa kanteluissa arvosteltiin pääministeri Sanna Marinin ylittäneen toimivaltansa, kun hän oli neuvotellut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa F-18 Hornet -hävittäjien mahdollisesta luovuttamisesta Ukrainalle ilman, että asiasta olisi Suomessa käyty ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua. Kanteluissa arvosteltiin myös pääministerin lausuntoja vierailulla pidetyssä lehdistötilaisuudessa.
 
Oikeuskanslerin käytössä on ollut Suomen Ukrainan suurlähettilään laatima muistio Marinin ja Zelenskyin tapaamisesta. Muistiosta käy ilmi, että Marin on keskustellut Zelenskyin kanssa yleisesti Ukrainan aseellisen avun tarpeista. Tämä on koskenut myös Ukrainan ilmapuolustusta. Ilmapuolustukseen liittyen keskustelussa Marin on todennut, että myös F 18 Hornet -hävittäjien jatkokäytöstä on Suomessa tulevaisuudessa mahdollista keskustella. Marin on myös nimenomaisesti todennut, että hän ei voi tehdä asiaa koskevaa päätöstä ja että hänen hallituksensa toimikausi on lopussa. Näin ollen hän ei ole käydyn keskustelun yhteydessä myöskään antanut lupauksia tai sitoumuksia asiassa.
 
Lehdistötilaisuudessa Marin on vastannut hävittäjiä koskevaan kysymykseen. Myös tässä yhteydessä pääministeri Marin on todennut, että mitään päätöksiä hävittäjiä koskevassa asiassa ei ole tehty. Oikeuskanslerin mukaan Marinin lausumat lehdistötilaisuudessa eivät anna aihetta laillisuusvalvonnallisiin toimenpiteisiin.